Perussuomalaiset, keitä he ovat?

Olen toiminut Perussuomalaisissa pian 4 vuotta. Olen tänä aikana nähnyt ja tarkkaillut läheltä kuinka meihin on yleisesti ja erityisesti mediassa suhtauduttu.

Ensin meitä ei ollut medialle ja muille puolueille olemassa. Sitten meille lähinnä naurettiin, tämän jälkeen ruvettiin vastustamaan ja tällä hetkellä kaikki tuntuvat olevan jonkin asteisen hämmennyksen vallassa.

Minkälaisia ihmisiä kuuluu Perussuomalaisiin? Ovatko he pelkkiä populisteja, vai edustavatko he peräti äärioikeistolaisia mielipiteitä? Konservatiivisia änkyröitä ja päälle vähän rasismia?

Olen nähnyt lukuisia erilaisia analyyseja puolueestamme. Monet niistä ovat vetäneet karkeita johtopäätöksiä, eivätkä ole halunneet katsoa asiaa sen tarkemmin. En ole tunnistanut puoluettamme näistä kuvailuista.

Tällä hetkellä median ja valtapuolueiden on kuitenkin pakko ottaa uudella tavalla kantaa kannatuksen nousuumme.

Monet eivät tiedä tai unohtavat, että Perussuomalaisten puolue on perustettu Suomen maaseudun puolueen raunioille. SMP oli suomalainen keskustapopulistinen puolue, joka henkilöityi pitkälti johtajaansa Veikko Vennamoon. SMP:n vaikutus ja arvomaailma elää edelleen Perussuomalaisissa.

Ote SMP:n puolueohjelmasta vuodelta 1992:

” SMP on suomalaiskansallisista perusarvoista voimansa saava kansanliike. SMP poikkeaa ratkaisevasti muista poliittisista puolueista: SMP ei ole sidoksissa ay-liikkeeseen, ei maatalousmonopoleihin, ei byrokratioihin, eikä rahavaltaan.

SMP edustaa puhdasta ja aitoa suomalaiskansallista ajattelua ja pohjoismaista demokratiaa. Puolue vastustaa sensuuria, harvainvaltaa ja monopoleja. Puolue kannattaa yksilön ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien turvaamista ja asettaa yksilön ja hänen tarpeensa etusijalle poliittisia ratkaisuja tehdessä.”

Tarkkanäköisen ei ole vaikea löytää yhteyttä SMP:n ja Perussuomalaisten arvomaailman väliltä. Maailma on kuitenkin muuttunut noista ajoista. Maahanmuutosta ja globalisaatiosta on tullut keskeisiä voimia. On ollut ensiarvoisen tärkeää ottaa kantaa ja nostaa keskusteluun kriittisiäkin näkökulmia.

Perussuomalaiset on populistinen eli kansantahtoa kuunteleva asialiike, joka ei ole sen enempää oikeistolainen kuin vasemmistolainenkaan. Tällainen jaottelu rupeaa muutenkin olemaan hankalaa, ja kuuluu historiaan. Puolueet ovat lähentyneet niin reilusti toisiaan, ettei oikeisto-vasemmisto jaottelu enää helposti onnistu. Uudenlaista profiloitumista tarvitaan. Perussuomalaisilla ei ole ongelmaa sen suhteen, ettemme erottuisi muista puolueista. Olemme näkyneet ja kuuluneet, vaikka sanomamme on välillä ollut epämiellyttävää kuultavaa valtapuolueille.

Perussuomalaiset ovat tärkeässä roolissa, muiden puolueiden pohtiessa omaa poliittista sanomaansa. Meillä se on koko ajan ollut selvä. Olemme toistuvasti asettaneet keskiöön suomalaisen hyvinvoinnin.

Todellisuutta on sekin, että puolueissa toimii erilaisia ihmisiä ja ryhmiä, jokainen on lähtenyt politiikkaan eri asioiden ajamina.

Kannustan ihmisiä tutustumaan puolueohjelmaamme ja jäseniimme. Saatatte yllättyä.

Jätä suosituksesi:

Loading Facebook Comments ...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.